در این مقاله با این موضوع که گیوه چیست و چه جنسی دارد، آشنا خواهیم شد.

گیوه چیست؟

گیوه نوعی پاپوش تابستانی، سبک، بادوام و مناسب برای راهپیمایی ‌های طولانی، ویژه مردان روستایی و از جمله صنایع دستی مناطقی از ایران است.

در استان ‌های لرستان، کردستان، ایلام چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و زنجان تولید گیوه رواج دارد. گیوه را باید یکی از جالب‌ترین و ارزنده‌ترین صنایع دستی روستایی ایران دانست.

گیوه دست دوز از صنایع دستی ایرانیان محسوب میشود که از دیرباز مورد استقبال فراوانی بوده است. گیوه نوعی پاپوش تابستانی سبک, خنک, بادوام و مناسب پیاده روی و استفاده روزانه در محل کار, دانشگاه و بدلیل طرح های زیبا و جذاب متنوع آن مناسب ست کردن با انواع لباس های مد روز می باشد.

رویه گیوه از دو جنس نخ ابریشم و نخ پنبه است و قابل شستشو است که بدلیل وجود منافذ در بین بافت رویه گیوه امکان تهویه هوا در داخل گیوه به راحتی وجود دارد و باعث جلوگیری از تعریق و بوی بد پا می شود.

جنس زیره گیوه لاستیک مخصوص کفش است و کفی آن از جنس نمد می باشد. از جمله خاصیت های گیوه میتوان به این موارد اشاره کرد:

✔ ضدعرق پا

✔ ضدمیخچه

✔ کمک به رفع قارچ های پوستی کف پا

✔ رفع کننده بوی بد پا.

جنس گیوه چیست؟

همه ی مراحل تولید گیوه، دستی است که از دو بخش زیره و رویه تشکیل شده است. رویه از نخ چله (قالی) و یا نخ ابریشم بافته می شود و نوع بافت و تراکم آن در مناطق مختلف کاملا متفاوت است و جنس زیره هم متناسب با شرایط اقلیمی معمولا از چرم پارچه و یا لاستیک است.

انواع گیوه

گیوه کلاش یا هورامی 

این نوع گیوه در مناطق کوردنشین رواج دارد .شهر نودشه و روستای هجیج در هورامان از مراکز قدیمی و مهم تولید این نوع گیوه هستند.

شهر نودشه در سال ۱۳۹۶ به عنوان شهر گیوه ثبت ملی شد. رویه ی کلاش بافته شده از نخ پنبه و پلی استر است. با سوزن بافته می شود و تراکم بالایی دارد. زیره یا تخت گیوه از پارچه و چرم درست شده است.

بیشتر از ۱۵۰۰ لایه پارچه به هم تنیده شده که باعث شده این گیوه از دوام و استقامت بالایی برخوردار باشد و برای مسیر های سنگلاخی و صعب العبور کردستان کاملا مناسب است.

گیوه ی اجیده و یا اژیده

این مدل گیوه هم در سنجان اراک و هم در لرستان مرسوم است. رویه ی این گیوه از نخ پنبه خالص بافته شده و زیره ازچند لایه چرم اصل و گره هایی از جنس نخ پنبه که آجی رو ایجاد میکنن که هم دوام زیره را بیشتر میکند و هم مانع از ساییده شدن چرم و لیز خوردن میشود. فرم گیوه های اجیده در مناطق اراک و لرستان متفاوت است اما جنس و ساختار اصلی یکی هست.

گیوه ی ملکی

این مدل گیوه فرم خاص و کاملا سنتی دارد که باعث شده کمتر مورد پسند عموم قرار بگیرد. گیوه ی ملکی هنوز در شهر زرقان تولید می شود. این نوع گیوه از سه قسمت تشکیل شده است:

✔ رویه ی گیوه که از نخ پنبه ی خالص بافته میشود

✔ زیره که از لایه های در هم تنیده شده ی پارچه درست شده

✔ بخش میانی که از چرمی بسیار ضخیم است که دو قسمت رویه و زیره را به هم وصل میکند و دوام خیلی بالایی دارد.

نتیجه گیری:

در این مقاله یاد گرفتیم که:

✔ گیوه چیست

✔ چه جنس هایی دارد

✔ انواع گیوه چیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 14 =